Anyajegyek

Anyajegyek fogalma: Az anyajegyek (naevusok) születéskor meglévő vagy csak később kialakuló éles határú elváltozások a bőrön és a nyálkahártyán, melyek színe, felszíne eltér a környezettől. Az anyajegyek a bőr más-más szerveiből indulhatnak ki. Leggyakoribbak a festékes anyajegyek(naevus pigmentosus), melyek a melanocytákból állnak.

Festékes anyajegyek néhány típusa:

Veleszületett anyajegyek (congenitalis naevus): veleszületettnek nevezhető az anyajegy, ha az első életéven belül alakul ki. Lehet kis méretű (1,5 cm-nél kisebb) és ún. óriás nagyságú (20 cm-nél nagyobb).Felszíne lehet síma, szemcsés, szemölcsös, tartalmazhat szőrszálakat. Fontos a rendszeres ellenőrzés melanomarizikó miatt ! Indokolt lehet a megelőző sebészi eltávolítás is.

Szerzett anyajegyek: általában kis méretűek (0,5-4 mm), jól körülhatároltak, szabályos alakúak. Sötétbarna, fekete és bőrszínűek is lehetnek. A szerzett pigmentált anyajegyek melanomává alakulhatnak át. Ismert adat, hogy a melanomák 30%-a a korábban meglévő anyajegyekből alakul ki.

Atípusos anyajegyek: főként a törzsön és a fartájon fordul elő, méretük nagyobb, 6-20 mm is lehet. Szélük általában szabálytalan, a környezettől való elhatárolódásuk nem éles. Színük változatos: fekete, sötétbarna, halványbarna és vöröses színek, egy anyajegyen egyszerre több színárnyalat is jellemző. Atípusos anyajegyek jelenléte esetén fokozott a melanoma rizikó ! Ezért nagyon fontos ezen egyének és családtagjaiknak rendszeres szűrése, ellenőrzése.

Figyelmeztető jelek gyanús anyajegyeknél: Milyen jelek figyelmeztetnek az anyajegyek rosszindulatú elváltozására?

  • Növekedésnek indul: megváltozik a határa, terjedni kezd a bőrfelszínen, kiemelkedővé válik, megvastagodik.
  • Asszimetrikussá válik az alakja.
  • Megváltozik a színe, pigmentációja egyenetlen lesz: fekete, sötétbarna, világosbarna, kékes-szürke,piros, fehér árnyalatok jelenhetnek meg.
  • Viszketni kezd.
  • Kisebesedik.
  • Vérezni kezd.

Anyajegyek ellenőrzése:

Milyen gyakran szükséges ellenőriztetni az anyajegyeket?

  • Általában évente, atípusos naevusok jelenléte esetén azonban 3 - 6 havonta is szükséges a bőrgyógyászati vizsgálat, lehetőleg dermatoszkópos fotodokumentációval kiegészítve. A számítógépes anyajegyszűrés során (MoleMax II) a gyanus anyajegyekről felvételek készülnek. A képeket a gép tárolja és az ismételt ellenőrzések alkalmával az anyajegyek változásai jól nyomonkövethetőek. Így időben észlelhető a kóros eltérés!
  • Fontos az anyajegyek önvizsgálata. 4-6 hetente ajánlott mosakodás után tükör, fésű segítségével. A rejtett bőrterületek (pl.: hajlatok, talpak, lábujjak köze, hajas fejbőr) áttekintése is lényeges.

Anyjegyek kezelése:

Mikor szükséges az anyajegy eltávolítása?

  • Ha a meglévő anyajegy változik: növekszik, asszimetrikussá válik, színét változtatja, viszket, vérezget, vagyis felmerül a rosszindulatú elváltozás, a melanoma kialakulásának gyanuja, akkor sebészi eltávolításra, szövettani vizsgálatra van szükség.
  • Rendszeresen irritálódó, sérült anyajegyek sebészeti eltávolítása is javasolt, elsősorban megelőzés céljából. Ugyanis a melanoma előzményében anyajegyek sérülése , irritálódása állhat.